Terugblik Podiumgesprek ‘Onveiligheid in de stad: accepteren of aanpakken!’

21 februari 2018

Het aantal Utrechters dat zich wel eens onveilig voelt is tussen 2011 en 2016 vergroot van respectievelijk 26% naar 33%. Burgemeester van Zanen schreef in een brief naar de gemeenteraad dat toename van dreigingen op mondiale schaal grote invloed heeft op lokaal niveau. We praten hier tijdens het Stadspodium over met bezorgde Utrechters, vertegenwoordigers van buurtinitiatieven, politiek en gemeente.

Foto: Jikke de Gruijter

Over één zaak is iedereen het eens op deze avond: onveiligheid in de stad moeten we niet accepteren, maar aanpakken. En zo snel mogelijk. Er is nú overlast van rondhangende jongeren die een gevoel van onveiligheid geven. ‘Dat heeft niks te maken met oorlogen en dreigingen in de wereld, maar heeft te maken met de wijk’, zo stelt een bewoner van de wijk Overvecht.

Succesverhaal

Verschillende buurtinitiatieven komen deze avond aan bod, met als grote succesverhaal het buurtinitiatief van Jeffrey Dame. In zijn woonplaats Hardinxveld-Giessendam heeft hij na een serie inbraken in zijn wijk, een buurtwacht opgezet. Dankzij de steun van en de korte lijntjes met gemeente en politie, kunnen zij dit professioneel aanpakken en voelen buurtbewoners zich nu een stuk veiliger.

In Utrecht mist bij een aantal initiatieven de steun van de gemeente en politie; zoals bij de buurtvaders in Overvecht. Zij hadden tot voor kort een plek om samen te komen. Sinds de gemeente dit heeft ontnomen, is de overlast in de wijk weer sterk toegenomen en lopen zij alleen nog buurtrondes tijdens oud en nieuw. Dat samenwerking met de gemeente belangrijk is, blijkt uit het verhaal van Karim el Bouayadi actief bij stichting Trendy in Kanaleneiland. Zij konden dankzij steun van de gemeente zelfs uitgroeien van een burgerinitiatief tot een professionele stichting die de gemeente ondersteunt.

Meer investeren in burgerinitiatieven

Er is dus grote behoefte aan steun van gemeente en politie. Niet alleen financieel, maar ook serieus genomen worden na doen van een melding en terugkoppeling naar de buurt als er wel actie is ondernomen. Tijdens de avond stemden ca. driekwart van de ca. 80 deelnemers ‘eens’ op de stelling ‘Utrecht moet – bij veiligheid en overlast – meer investeren in burgerinitiatieven.’

De vertegenwoordiger van de gemeente zegt zeer geïnteresseerd te zijn in de buurtinitiatieven in de stad en in het land. Hij geeft aan dat er verder onderzoek nodig is, om te weten hoe ze dit complexe probleem het beste aan kunnen pakken. Willen de aanwezigen daar op wel wachten, verzuchtte toen de Podiumvoorzitter.

De vertegenwoordigers van acht lokale politieke partijen zijn het grotendeels met elkaar eens: er moet gekeken worden naar de oorzaken waarom jongeren rondhangen. Met concrete, praktische steun kan er veel bereikt worden. Ook zij denken dat samenwerking tussen gemeente, politie en burger(initiatieven) een belangrijk onderdeel hierin is. Zo eindigde de avond met een mooie uitdaging.

Lees hier het volledige verslag van de avond of kijk een samenvatting van de avond terug op RTV Utrecht. Lees hier ook de gesproken column van Ali Amghar terug. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.