Podiumgesprek 16 oktober 2019: Apartheid in Ondernemend Utrecht! Géén gelijke kansen voor Utrechtse ondernemers?

Het overgrote deel van de Utrechtse ondernemers komt niet in aanmerking voor begeleiding, betaald door de gemeente. Een kleine groep van innovatieve ondernemers sinds kort wel. Wethouder en gemeenteraad hebben met een nieuwe subsidieregel er voor gezorgd dat de komende tijd 2,25 miljoen euro beschikbaar komt voor het ondersteunen van innovatieve starters en groeiers. Voor de veel grotere groep traditionele starters bestaat er geen vergelijkbare regeling. Creëren we in Utrecht een ‘apartheid’ tussen traditionele en innovatieve ondernemers, met ongelijke kansen?

Een tweedeling van ondernemers: traditioneel versus innovatief
Utrecht telt ongeveer 40.000 ondernemers, waaronder circa 5.000 starters (CBS). De meeste starters zijn bijvoorbeeld kleine zelfstandige pizzabakkers, opleidingscoaches, klusbedrijven of boekhouders, ofwel de traditionele ondernemers. Een veel kleinere groep starters is uitgesproken innovatief, zoals een bedrijf met elektrische laadpalen voor auto’s (Blue Current), een bouwer van digitale games (Roxelane) en een vastgoedadviseur met een nieuwe rendementsanalyse (Perfect Place). Bij deze innovatieve ondernemers werken enkele tientallen Utrechters. Terwijl de traditionele ondernemers actief in de buurteconomie voor duizenden banen zorgen, deels ook voor Utrechters met voorheen een uitkering.

Geen gelijke kansen voor Utrechtse ondernemers?
De gemeenteraad lijkt het unaniem eens over de gerichte steun aan alleen innovatieve ondernemers. Daar zijn veel innovatieve starters heel blij mee. De wethouder wijst op ‘de rol die deze starters vervullen bij nieuwe en slimme oplossingen voor vraagstukken waarmee een groeiende stad als Utrecht te maken heeft’. Een groep traditionele ondernemers is zeer verbaasd en zij vragen zich nu af of Utrecht hiermee een stad wordt met ongelijke kansen voor ondernemers?

Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 16 oktober 2019. Samen met ondernemers, bewoners, experts, bestuurders en raadsleden. Over vragen als:

 • Hebben startende ondernemers nu wel of niet gelijke kansen en recht op ‘support’ in Utrecht?
 • Zijn er goede redenen om niet alle ondernemers toegang te geven tot steun van de gemeente?
 • Wat is belangrijker voor steun, of je innovatief bent of dat je zorgt voor meer banen in de stad?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Je bent van harte welkom op woensdagavond 16 oktober vanaf 19:00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef.

We beginnen om 19:45 en sluiten af om 21:30 uur. Aanmelden kan via onderstaand formulier.
Je kunt ook mee discussiëren via Facebook, of Twitter.

Voorafgaand aan het gesprek kun je ter plekke ook mee eten bij Resto VanHarte. Dan wel graag daarvoor reserveren.

Voor degenen die niet kunnen komen: bij UStad op RTV Utrecht is maandagavond 21 oktober een samenvatting van het Podiumgesprek te zien.


Meld je aan!

   

  Je naam (verplicht)

  Je emailadres (verplicht)

   

  JA, ik wil de uitnodigingen voor de Podiumgesprekken blijven ontvangen.JA, ik wil de uitnodigingen blijven ontvangen en ook tussentijds op de hoogte blijven van de uitkomsten van de Podiumgesprekken.NEE, ik wil niets meer ontvangen, ook geen uitnodiging voor een Podiumgesprek.