UITGESTELD: 25 maart 2020: Podiumgesprek Bij de Steef!: Zinloos werk – ook in Utrecht!

In verband met het coronavirus gaat dit podiumgesprek niet door. Een nieuwe datum laten we jullie zo snel mogelijk weten.


Komt het veel voor en wat kunnen we er aan doen?

Heb je soms het gevoel dat jouw baan er niet toe doet, dat jouw werk voor een (groot) deel zinloos is? Dat je te weinig kunt doen voor de klant, kunt werken aan een zinvol product of dienst waar een bewoner, patiënt of cliënt iets aan heeft? Of vind jij je eigen werk wel zinvol, maar stoor jij je soms aan de nutteloze banen bij anderen? Kunnen we dat bespreekbaar maken in onze stad of zelfs veranderen?
Daarover gaat het Podiumgesprek Bij de Steef! op 25 maart bij ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Stadsbus 1, halte Amazonedreef). Het gesprek starten we met een prikkelende introductie op het onderwerp door ‘Podiumaangever’ Gert Dijkstra. Doe mee en breng je eigen ervaringen in. Gewoon luisteren kan ook. Iedereen is van harte welkom.
We beginnen om 19:30 uur, tot uiterlijk 21:00 uur. Koffie en thee staan klaar om 19:00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar het mag wel: info@stadspodiumutrecht.nl.

Zinloos werk: een groot en verstopt probleem!
Volgens een enquêteonderzoek van Schouten & Nelissen (2016) vindt maar liefst 40% van de Nederlanders het eigen werk zinloos. David Graeber schreef er over in zijn bestseller ‘Bullshit Jobs’ (2018), waar wereldwijd duizenden mensen zich in herkenden en op hebben gereageerd. Cruciaal is de definitie van de ‘onzinbaan’; een baan is pas (deels) zinloos als degene die het werk doet ook zelf vindt dat het (deels) zinloos is. Graeber maakt daarin onderscheid tussen allerlei vormen van zinloze banen, zoals bijvoorbeeld de ‘afvinker’, iemand die vooral nagaat of alles wel voldoet aan de eisen. Dat het onderwerp belangrijk is blijkt wel uit de gedeelde ervaringen dat zinloos werk mensen ongelukkig maakt. Sterker nog, zinloos werk werkt ontwrichtend.

Bestaat het zinloze werken ook in Utrecht?
Het kan bijna niet anders dat veel Utrechters zich hierin ook herkennen, er last van hebben, er soms zelfs ziek van worden? Desalniettemin is er weinig of geen gesprek over. Het lijkt een taboe. Want wie wil en durft zich uit te spreken? Gaat een werkgever misschien vervelend doen? Of is het schaamtevol? Maar als je van elkaar weet dat je niet de enige bent en dat bijna de helft van de werknemers er ook mee ‘rondloopt’ is het goed om het toch bespreekbaar te maken. Daarom is dit Podiumgesprek wel vertrouwelijk: alles wat je inbrengt wordt niet gedeeld met anderen, namen van deelnemers en werkgevers houden we anoniem. Een beknopt verslag met conclusies en mogelijke adviezen aan alle werkgevers in de stad delen we eerst met de deelnemers, met de vraag of het naar buiten mag worden gebracht. Laten we een start maken met het ‘bestrijden’ van zinloos werk, ook in Utrecht!