21 november 2018: Wél meepraten en doen, niet beslissen!

Vinden Utrechters het wel goed zo of willen ze meer zelf bepalen?

Steeds meer Utrechters denken en doen enthousiast mee in de eigen buurt. Met vele uren wordt zelf een speeltuin gedraaid, een buurman geholpen of de straat schoon gehouden. Ook zijn er vele buurtbewoners in de wijkraden of in allerlei straatcomités, die veel tijd steken in het adviseren van de gemeente over hoe het nog beter kan.

Veel Utrechters vinden dat ‘als je zelf actief meedenkt en doet, je ook meer zelf moet kunnen beslissen’. Dat lijkt niet het geval.

Het geld van het gemeentefonds voor buurtinitiatieven wordt als een subsidie door ambtenaren verdeeld. En het experiment met een buurtbudget waarmee bewoners zelf over de uitgaven mogen beslissen lijkt niet van de grond te komen. Meerdere buurthuizen en speeltuinen zijn succesvol in beheer genomen door buurtbewoners zelf. Maar het ondersteunen van bewoners(groepen) is door de gemeente toch weer uitbesteed aan een traditionele welzijnsorganisatie van buiten Utrecht en niet aan het alternatieve aanbod van Utrechtse buurtorganisaties. Daarnaast zijn veel Utrechters actief in het welzijn of in de informele (buurt)zorg. Maar de gemeente lijkt hier niet extra in te willen investeren.

Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 21 november 2018. Over vragen als:

 • Zijn er onderwerpen waar buurtbewoners niet alleen over mogen meepraten maar ook zelf over moeten kunnen beslissen?
 • Is buurtbewoners zeggenschap geven altijd in conflict met onze gekozen gemeenteraad?
 • Als buurtorganisaties succesvol het werk in de buurt uitvoeren, waarom doen we dat dan niet vaker?
 • Of zijn de grenzen van de ‘participatiesamenleving’ bereikt en willen bewoners niet nog meer meepraten, meedoen en beslissen?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Je bent van harte welkom op woensdagavond 21 november vanaf 19:00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef.

We beginnen om 19:45 en sluiten af om 21:30 uur. Voorafgaand aan het gesprek kun je ter plekke ook mee eten bij Resto VanHarte. Dan wel graag je daar apart voor aanmelden, via https://reserveren.restovanharte.nl/  Voor degenen die niet kunnen komen: Bij UStad is maandagavond 26 november een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.


Meld je aan!

   

  Je naam (verplicht)

  Je emailadres (verplicht)

   

  JA, ik wil de uitnodigingen voor de Podiumgesprekken blijven ontvangen.JA, ik wil de uitnodigingen blijven ontvangen en ook tussentijds op de hoogte blijven van de uitkomsten van de Podiumgesprekken.NEE, ik wil niets meer ontvangen, ook geen uitnodiging voor een Podiumgesprek.

  We gaan uiterst zorgvuldig om met je gegevens. Wil je weten hoe, lees dan onze privacyverklaring.