11 april 2018: Podiumgesprek ‘Een streep door discriminatie’

De discriminatie in Utrecht blijft toenemen. Hoe gaat dat zijn met de nieuw gekozen gemeenteraad? Wat gaat helpen om de discriminatie in onze stad te stoppen? Daarover gaat het Podiumgesprek op 11 april 2018. Meld je alvast aan via het formulier onderaan de pagina.

Sterke toename discriminatie
We kunnen niet om de cijfers heen: steeds meer Utrechters voelen zich gediscrimineerd. Ging het in 2009 nog om 11% van de inwoners, in 2016 is dat 15%. Mensen voelen zich meestal gediscrimineerd vanwege (achter)naam, huidskleur, etniciteit en afkomst, maar ook steeds vaker vanwege geloof, geslacht en seksuele oriëntatie.

Volgens sommigen is het nu vooral zaak om van je te laten horen. ‘Word je gediscrimineerd? Geef dan 200% in plaats van 100%, zet een stap meer en verknal het niet voor de rest’, is de gedachte. Maar anderen vinden dat niet genoeg. Scholen, bedrijven en gemeente zouden volgens hen veel strenger moeten worden zodra er discriminatie in het spel is.

Vernieuwende ideeën
Hoe nu verder? Samen met o.a. ASHA, U2B-Heard!, Artikel 1 Midden Nederland, Al Amal en de Bibliotheek Utrecht hebben we afgelopen jaar vernieuwende ideeën en oplossingen opgehaald. Ook zijn er na 21 maart nieuw gekozen raadsleden in de gemeenteraad te vinden, die ervoor zouden kunnen zorgen dat discriminatie tot het verleden gaat behoren. Maar wat is de juiste weg?

Daarover gaat het Podiumgesprek ‘Een streep door discriminatie. Slachtoffer zijn of jezelf bewijzen!’ op woensdag 11 april 2018. Over vragen als:

 • Hoe zorgen we er voor dat Utrechters die zich gediscrimineerd voelen wel altijd meetellen, niet alleen tijdens de verkiezingen?
 • Wat kunnen degenen die buitengesloten worden zelf doen? Of moeten we strenger gaan optreden naar hen die buitensluiten?
 • Welke concrete acties zijn nu nodig, bijv. om er voor te zorgen dat alle jongeren gelijke toegang krijgen tot een stage en een baan?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. U bent van harte welkom op woensdagavond 11 april vanaf 19:00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Aanmelden kan hier. U kunt ook mee discussiëren via Facebook, Twitter, LinkedIn of onze website.

We beginnen om 19:30 en sluiten af om 21:15 uur. Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef. Voor degenen die niet kunnen komen, bij UStad is maandag 16 april een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.


Meld je aan!

   

  Je naam (verplicht)

  Je emailadres (verplicht)

   

  JA, ik wil de uitnodigingen voor de Podiumgesprekken blijven ontvangen.JA, ik wil de uitnodigingen blijven ontvangen en ook tussentijds op de hoogte blijven van de uitkomsten van de Podiumgesprekken.NEE, ik wil niets meer ontvangen, ook geen uitnodiging voor een Podiumgesprek.