Gemeente Utrecht zegt ‘nee’ tegen Stadspodium Utrecht

6 juli 2017

Vorige week vond alweer het achtste Podiumgesprek plaats in ZIMIHC theater Stefanus. Deze keer over ‘Wonen op de Autobaan’. Opnieuw meer dan 100 deelnemers met een zeer actieve inbreng van bewoners, ondernemers en politici. Opnieuw met een mooi resultaat: de dag erna besloot de gemeenteraad 19 miljoen euro extra uit te trekken voor een noordelijke randweg die meer tegemoet komt aan de wensen van omwonenden, mede dankzij een petitie van die bewoners aangeboden aan de wethouder tijdens ons Podiumgesprek.

Ondanks het succes is het voortbestaan van Stadspodium onzeker. Onlangs kregen we namelijk voor de tweede keer een ‘nee’ te horen van de gemeente Utrecht op ons verzoek om bij te dragen aan de kosten voor het Stadspodium. Hoeveel is het de gemeente eigenlijk waard om te horen wat de bewoners van Utrecht belangrijk vinden?

StadspodiumUtrecht is in de stad enig in zijn soort. Soms confronterend, altijd respectvol lukt het ons om alle kleuren en alle wijken een stem te geven over onderwerpen die hen beroeren. Met succes hebben wij de laatste twee jaar kwesties geagendeerd die onder Utrechters leven, waar zij wakker van liggen. We hebben groepen Utrechters met elkaar verbonden die elkaar anders nooit hadden leren kennen. Als bewonersinitiatief en coöperatief investeren we minimaal 50% van de uren en kosten zelf. Aanvullende ondersteuning van partners, in het bijzonder van de gemeente Utrecht, zien we niet alleen als blijk van waardering, maar is essentieel voor het voortbestaan van ons als StadsPodium.

In de afwijzing op onze algemene financieringsaanvraag geeft de gemeente aan dat ‘het niet past in de doelstellingen’. Op ons verzoek voor een specifieke bijdrage aan het Podiumgesprek over ‘Wonen op de Autobaan’ stelt de gemeente dat het gaat om een ‘aanbodgerichte activiteit’. Tevens is de gemeente ‘verbaasd’ dat wij niet eerst met de gemeente contact hebben gezocht over de keuze van dit ‘impactvolle onderwerp’. Letterlijk stelt de gemeente in haar antwoord, dat zij vooraf wil ‘meedenken hoe en op welke wijze dit georganiseerd kan worden’. Als StadspodiumUtrecht zijn we echter gebrand op onze onafhankelijkheid. De keuze van onderwerpen gebeurt uitsluitend in contact met bewoners.

Het wegvallen van de financiering van de gemeente dwingt ons om na te gaan wat er nodig is om na de zomer door te kunnen met StadsPodium. Daarover willen we graag met onze partners in gesprek, ook met de verantwoordelijke wethouder bij de gemeente. We houden jullie op de hoogte.

Gerno Kwaks (06-51406802) en Gert Dijkstra (06-14376116).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.