Hoezo ‘gekleurd Utrecht niet welkom’

22 maart 2017

Het discrimineren van gekleurde Nederlanders vindt plaats op scholen, in de straat, op het werk en ook bij de gemeente. Maar hoe zit dat eigenlijk in Utrecht? Is ‘gekleurd Utrecht ook niet welkom’? Deze titel van het komende Podiumgesprek op 5 april a.s. roept veel emoties op. Sommigen zeggen: goed dat we het benoemen. Anderen reageren met: onzin, dit werkt polariserend, stop ermee! Wie heeft er hier gelijk? Leven in Utrecht alle culturen en kleuren prima samen? Of is het negeren van discriminatie in onze stad juist een teken dat gekleurde Utrechters niet welkom zijn?

Discriminatie in Utrecht uitzondering?
Volgens cijfers van de politie (2015) is er in Utrecht beperkt sprake van discriminatie. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is het aantal meldingen van discriminatie omgerekend naar aantal inwoners twee tot drie keer hoger. Onze korpschef Van Renswoude meldde vorig jaar in de gemeenteraad dat er bij hem slechts drie klachten zijn binnengekomen van discriminatie door de politie en geen enkele bleek gegrond. Dat roept een beeld op van een vreedzaam Utrecht, van een stad die het voorbeeld kan zijn voor de rest van Nederland. In de aanloop naar het Podiumgesprek over ‘Gekleurd Utrecht niet welkom’ wordt ons als organisatie zelfs regelmatig verweten juist te polariseren. ‘Het gaat wél goed in de stad en nu rakelen jullie het allemaal weer op!’

Discriminatie ook in Utrecht de regel
In gesprek met gekleurde Utrechters blijkt onder de ‘inclusieve warme deken’ een verborgen praktijk van discriminatie schuil te gaan. Vaak begint het gesprek positief en wordt de Utrechtse aanpak van de gemeente in ‘Utrecht zijn wij samen’ geprezen. Zodra persoonlijke verhalen aan bod komen kantelt het gesprek. Een paar voorbeelden. Een gekleurde Utrechter wordt overdag bij zijn eigen voordeur in de boeien geslagen omdat de politie dacht dat sprake was van inbraak. Iemand zoekt eindeloos naar een stageplaats en moet erkennen dat er maar één reden kan zijn waarom dat ook in Utrecht niet lukt: vanwege de achternaam. Iemand kan bij de gemeente niet goed terecht omdat de ambtenaar geen ervaring heeft met een gekleurde cultuur.

Bij de recente tweedekamer verkiezingen stemde bijna één op de vier gekleurde Utrechters op de nieuwe partij DENK, meer dan in welke andere grote stad in Nederland ook. Opnieuw een signaal dat er veel onvrede leeft over hoe wij met elkaar omgaan. Door de discriminatie in onze stad te onderschatten of te negeren zal de gekleurde Utrechter zich nog minder welkom voelen.

Gert Dijkstra
Stadspodium Utrecht

Op 5 april vindt in ZIMIHC theater Stefanus het Podiumgesprek plaats ‘Gekleurd Utrecht niet welkom’. Iedereen is welkom vanaf 19:00 uur. We beginnen om 19:45 tot uiterlijk 21:15 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.