Podiumgesprek 11 juni 2015. Allochtoon en Werkloos.

Een Podiumgesprek over de relatief extreem hoge werkloosheid onder allochtonen in Utrecht.
Over oorzaken en oplossingen.

De werkloosheid onder allochtonen is in heel Europa bijna nergens zo hoog als in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de OESO. En wat voor Nederland geldt, geldt ook voor Utrecht.
In alle Utrechtse wijken met meer dan 40% allochtoon, zoals in Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen Noord en Oost heeft meer dan 15% soms zelfs meer dan 25% een uitkering.
Utrechtse allochtonen zijn 3 tot soms 5 keer vaker werkloos dan autochtonen, zowel jongeren als ouderen, zowel laagopgeleid als hoogopgeleid.

Het coalitieakkoord van D66, Groen Links, VVD en SP in Utrecht streeft naar de laagste werkloosheid van Nederland. In dat akkoord wordt niet gesproken over de specifieke groep van allochtonen en of daar gerichte aandacht en actie op nodig is.
Onze premier Mark Rutte bevestigd dat gerichte actie voor allochtonen niet nodig is: “Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.”

Tegelijkertijd concludeert de Universiteit van Utrecht in een studie “dat werkzoekenden gediscrimineerd worden door uitzendbureaus op basis van etniciteit en geslacht”. In maar liefst 76,8 procent van de gevallen gaan uitzendbureaus in op de discriminerende verzoeken van bedrijven.
Dat discriminatie bij de werving van werknemers een dominante rol speelt wordt bevestigd door cijfers van Artikel 1 Nederland: 45,7% van de klachten hebben te maken met ras en 29,9% met de arbeidsmarkt. Daarmee is discriminatie bij werk ver weg de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland.

Kortom, moet de werkloze allochtoon zich beter invechten of zouden werkgevers en gemeente samen iets moeten corrigeren?

Het nieuwe initiatief StadsPodiumUtrecht organiseert op donderdagavond 11 juni een Podiumgesprek over de extreem hoge werkeloosheid onder Utrechtse allochtonen.
Dan gaat het niet alleen over de oorzaken maar vooral over de mogelijke oplossingen.
Tijdens het debat komen wetenschappers en vertegenwoordigers van gemeente en werkgevers aan het woord. Maar vooral ook de werkzoekenden zelf.

U bent van harte welkom op 11 juni vanaf 18:45 uur in  ZIMIHC Theater Stefanus, Braziliëdreef 2 in Utrecht. Stadsbus 6 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef.
Het Podiumgesprek begint om 19:30 en vanaf 21:00 is er alle ruimte om er nog eens goed over na te praten en samen nieuwe plannen te smeden.

Benieuwd naar het programma? Bekijk dan de Uitnodiging 11 juni 2015 Allochtoon en Werkloos.

Meer lezen over Allochtoon en Werkloos? Dat kan bij discriminatie bij solliciteren. Achtergronden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.