Wie regelt er meer betaalbare woningen en kamers?
30 oktober 2019 – Studenten, starters en Utrechters met een kleine beurs vinden nu al moeilijk een woning of kamer in onze stad. Onder studenten is er een tekort van meer dan 8.000 kamers en ook dat loopt nog verder op. Huren en kopen in Utrecht is voor velen onbetaalbaar en de prijzen blijven gevaarlijk verder stijgen. Sommige vastgoedbeleggers en ontwikkelaars drijven de huizenprijzen op, o.a. door op bouwlocaties de grond voor een steeds hogere prijs door te verkopen.
Stadsakkoord Wonen: meer bouwen
Daarom wil de gemeente snel extra woningen laten bouwen. Dat is ook afgesproken in het Stadsakkoord Wonen, ondertekend op 20 september jl., samen met ruim tachtig partijen betrokken bij de woningmarkt. Zo moeten er in de komende 20 jaar 60.000 nieuwe woningen bij komen om het woningtekort in de stad aan te pakken. De inzet is minimaal 35% sociale huur en 25% middenhuur. Dat klinkt goed!
Maar gaat dat wel werken?
Volgens een groep Utrechters gaat het helemaal niet goed! Sommige critici vinden dat de gemeente actiever moet ingrijpen om verdere prijsstijgingen door grondspeculatie te voorkomen, bijvoorbeeld door zelf grond op te kopen. Of door eerst met bewoners en woningcorporaties te bepalen wat we samen willen op een bouwlocatie en pas daarna afspraken te maken met de vastgoedmarkt. Ten slotte zijn er ook Utrechters die pleiten voor strengere kaders voor de woningmarkt, zoals bindende afspraken over minimum percentages sociale huur en middenhuur voor elke subwijk en elke nieuwbouwlocatie. Want – zo zeggen zij – met de huidige ‘zachte’ intenties zoals beschreven in het Stadsakkoord Wonen gaan we in Utrecht bij lange na niet voldoende betaalbare woningen en kamers realiseren.
Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 27 november 2019.
Samen met huurders, studenten, verhuurders, ontwikkelaars, beleggers, experts, bestuurders en raadsleden.
Over vragen als:
- Hoe kunnen we de stijging van prijzen van woningen en kamers in Utrecht stoppen?
- Zijn de intenties uit het Stadsakkoord Wonen voldoende of zijn er bindende afspraken nodig?
- Wie heeft de sleutel in handen en kan zorgen voor meer betaalbare woningen en kamers?
Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Je bent van harte welkom woensdagavond 27 november vanaf 19:00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef. We beginnen om 19:45 en sluiten af om 21:30 uur. Aanmelden kan via onderstaand formulier. Je kunt ook mee discussiëren via Facebook, Twitter
Voorafgaand aan het gesprek kun je ter plekke ook mee eten bij Resto VanHarte. Dan wel graag je daar apart voor aanmelden, via https://reserveren.restovanharte.nl/
Voor degenen die niet kunnen komen: bij UStad is maandagavond 2 december een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.