Wie kan er nog betaalbaar wonen in Utrecht?

20 november 2019 – Een betaalbare woning of kamer vinden in Utrecht is voor velen onmogelijk. Meer dan 8.000 studenten zoeken woonruimte en de kamerprijzen blijven stijgen. Ook starters en Utrechters met een kleine beurs vinden bijna geen woning meer. De gemeente heeft met de woningmarkt veel goede intenties vastgelegd in een Stadsakkoord Wonen. De vraag is of dat wel genoeg is om meer betaalbare woningen en kamers te realiseren? Wat moet beter? Stadspodium Utrecht organiseert daarover een debat op woensdagavond 27 november in ZIMIHC theater Stefanus. Iedereen is welkom, toegang is gratis.

Steeds minder betaalbare woningen en kamers
Het Stadsakkoord Wonen, ondertekend door de gemeente met ruim tachtig partijen betrokken bij de woningmarkt, zet in op 3.000 nieuwe woningen per jaar! Een ongelofelijk hoog aantal, omdat in de afgelopen jaren nauwelijks 1.200 woningen jaarlijks zijn bijgebouwd. Nog belangrijker is de vraag of deze extra woningen en kamers wel betaalbaar zullen zijn voor degenen die nu al geen nieuwe woonruimte kunnen vinden: studenten, starters en Utrechters met een kleine beurs. In de laatste vijf jaar zijn namelijk in Utrecht de prijzen sterk gestegen: 7,1 procent in de sociale huur, 22,4 procent in de vrije sector huur en maar liefst 55,7 procent bij koopwoningen.

Schrijnend voor studenten
Onder studenten is de schaarste enorm met meer dan 8.000 kamerzoekenden. Studenten die voor een klein kamertje noodgedwongen meer dan €500,- per maand betalen zijn geen uitzondering. Maar komen er dan geen studentenkamers bij op de Merwedekanaalzone, de grootste nieuwbouwlocatie in de stad? Vermoedelijk niet, want recent hebben eigenaren deze bouwgrond aan elkaar doorverkocht en daar zo’n 55 miljoen euro winst op gemaakt. Dat zullen de nieuwe eigenaren moeten gaan terug verdienen. Dat maakt deze bouwlocatie dus volstrekt onbereikbaar voor studenten!

Stimuleren of reguleren?
De gemeente denkt uit deze impasse te komen door de bouwmarkt te ‘stimuleren’, door bijvoorbeeld in het Stadsakkoord Wonen met hen af te spreken dat zij mee gaan helpen om te komen tot minimaal 35% sociale huur en 25% middenhuur en betaalbare koop in onze stad. Of wordt het tijd om zwaarder in te zetten op het ‘reguleren’ met strengere eisen aan de markt? Als voor een bouwlocatie tijdig duidelijk is dat er minimum percentages sociale huur en middenhuur gelden zullen vastgoedpartijen niet snel de grond te duur aankopen. De gemeente lijkt huiverig: zij vrezen dat met te veel regels de marktpartijen niet meer in Utrecht maar een stadje verder op gaan bouwen. Of kan het wel als de gemeente dit niet alleen doet, maar veel meer samen met bewoners en woningcorporaties?

Gert Dijkstra
StadspodiumUtrecht

Podiumgesprek Uit-Gewoond in Utrecht! | 27 november | 19:45 uur | Meer informatie en aanmelden
Meer achtergrondinformatie in het kennisdossier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.