De tweedeling van Utrecht: goed of slecht nieuws?

26 september 2016
door Gert Dijkstra, StadspodiumUtrecht

Wonen in Utrecht is niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Utrechters met een lager inkomen worden verdreven naar de randen van de stad. De gewilde buurten in het ‘Wassenaar a/d Vecht’ zijn alleen nog bereikbaar voor degenen met een hoger inkomen. 

Tweedeling als goed nieuws
Met de verkoop van sociale huurwoningen in de meer gewilde wijken kunnen woningcorporaties meer sociale huurwoningen aan de randen van de stad bouwen. Zo kunnen we wellicht het tekort van 4.000 sociale huurwoningen in 2019 voorkomen. Zodoende kunnen Utrechters met een lager inkomen nog ergens binnen de gemeentegrenzen wonen.

Tweedeling als slecht nieuws
Diverse bewonersgroepen in de stad, zoals de huurders van ‘Complex 507’ in Lombok en van ‘Het Nieuwe Wonen’ in Oost zetten zich al jaren in voor het behoud van sociale huurwoningen in de (binnen)stad. Een belangrijk argument voor hen is juist de ‘menging’ van de stad. Als mensen van allerlei afkomst, opleiding en inkomen goed door elkaar heen wonen in een stad is er ook (meer) wederzijds begrip voor elkaar.
Lees er meer over in het artikel ‘tweedeling: goed of slecht nieuws?

Utrecht als economische motor of als voorbeeld van integratie, de keuze is aan de stad en haar bewoners. Zolang de vraag maar wel wordt gesteld! Of zijn er oplossingen denkbaar om het allebei te kunnen realiseren? Denk en praat mee op het podiumgesprek op 12 oktober: Utrecht, te duur om er te wonen!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.