Wordt Utrecht een ‘Wassenaar aan de Vecht’?

1 september 2016
door Gert Dijkstra 

Utrecht was lang een goed voorbeeld van de ‘ongedeelde stad’. Met sociale woningbouw in gewilde buurten en mooie villa’s in wijken met een achterstand was elke buurt bereikbaar voor iedereen, ongeacht je inkomen. Die tijd lijkt voorbij. Utrecht wordt een stad voor mensen met een hoger inkomen: een Wassenaar aan de Vecht. Voor Utrechters met een lager inkomen is met enige moeite nog plek aan de randen van de stad.

Dat is vooral goed te zien in het percentage van de huishoudens in een buurt dat recht heeft op huurtoeslag. Zo zijn er 28 buurten die steeds ‘rijker’ worden. Dat zijn buurten waar het percentage huishoudens met huurtoeslag al lager is dan het gemiddelde in Utrecht (15,3% in 2013) en waar dit percentage nog verder daalt (WistUdata, 2009-13). Die steeds rijker wordende buurten (groen in de figuur) zijn vooral gelegen in de wijken Noordoost, Oost en Binnenstad.

Kaart Wassenaar aan de Vecht

Tegelijkertijd zijn er 24 buurten die steeds ‘armer’ worden, waar het percentage met huurtoeslag al hoger is dan gemiddeld Utrecht en nog verder toeneemt (roze in de figuur).

Een tweedeling van de stad Utrecht lijkt daarmee een feit.
Zijn we ons dat bewust? Hebben we daar als Utrecht een keuze in gemaakt? Een nog belangrijkere vraag is mogelijk: is die tweedeling van de stad wel zo erg of biedt het juist nieuwe kansen en voordelen? We horen graag wat u daarvan vindt.

Lees er meer over in het uitgebreidere artikel Utrecht als Wassenaar aan de Vecht.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.