Nieuwe prostitutiezone in Overvecht! Patstelling of oplosbaar?

3 juni 2019 – In een overvolle zaal gingen afgelopen woensdag 29 mei sekswerkers, bewoners, actievoerders, experts en politici stevig met elkaar in gesprek over de vraag: “moet er nu wel of niet een nieuwe prostitutiezone in Overvecht komen?” Op deze vraag staan al zes jaar lang (na sluiting van Het Zandpad) voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar. Tijdens het Podiumgesprek op 29 mei ontstond er, mogelijk voor het eerst, zicht op een oplossing! Misschien wel omdat nu ook voor het eerst alle betrokkenen met elkaar het gesprek aangingen. Nu doorpakken!

Niet de prostitutie zelf maar de communicatie erover zorgt voor ergernis
Sinds het sluiten van alle raamprostitutie in Utrecht in 2013 werken de sekswerkers zonder vergunning veelal illegaal op onveilige werkplekken in de stad. Dat kan zo echt niet langer vertelde Foxxy Angel, actief bij Proud, belangenbehartiger voor de sekswerkers. En al zes jaar lang is de gemeente bezig met het realiseren van een nieuwe veilige werkplek, vlakbij de oude locatie op het Zandpad. Sofyan al Kandoussi, initiatiefnemer van de petitie tegen de komst van de prostitutiezone in Overvecht, liet weten dat veel bewoners – om meerdere redenen – dit echt niet willen. Tijdens het Podiumgesprek werd duidelijk dat zeker niet alle bewoners tegen de komst van sekswerkers in de woonwijk zijn: 34% van de aanwezigen was het eens met de stelling dat sekswerkers in een woonwijk veilig moet kunnen. Mogelijk nog belangrijker was de breed gedeelde emotie bij bewoners dat zij zich ergeren over hoe de gemeente hen nauwelijks informeert en niet serieus neemt.

Prostitutiezone in Overvecht: alleen samen met bewoners?
Joep Rottier, Universiteit Utrecht, gaf het voorbeeld van de prostitutie in Nieuw-Zeeland, het enige land ter wereld waar sekswerkers worden benaderd als een ‘gewone’ beroepsgroep – net als kappers en bakkers. Ze kunnen werken in een woonwijk – maar dan wel als het veilig is voor zowel sekswerkers als de omwonenden, waarbij bewoners vanaf de start worden betrokken als samenwerkende partij. In de zaal werd dat goed opgepikt, 68% van de deelnemers vond inderdaad dat een prostitutiezone in Overvecht alleen kan als er voldoende draagvlak voor is bij omwonenden.

Wanneer veilig voor bewoners en sekswerkers?
Suzanne Janse, bewoner in het Antoniuskwartier-gelegen recht tegenover Het Nieuwe Zandpad – verzet zich al jaren tegen de komst van de prostitutiezone. Maar als het er dan toch moet komen, wat zijn dan voor jou harde voorwaarden, was aan haar de vraag. Daar had Suzanne een duidelijk antwoord op: de omvang kleiner, een nachtsluiting, en de overlast voor omwonenden moet bij de start worden gemeten (een nulmeting) en zodra deze toeneemt moet er worden ingegrepen. Sekswerker Foxxy kon zich er in vinden. Vraag is dan nog, wat vindt de politiek in Utrecht?

Doordrukken of samen oplossen?
Burgemeester en wethouders komen binnenkort met een vernieuwd voorstel voor hoe zij alsnog de prostitutiezone aan Het Nieuwe Zandpad willen laten realiseren. De gemeenteraad gaat daar voor de zomer over beslissen. Matthijs Buijs, actief bij het CDA, gaf aan dat het moet stoppen. Namens D66 vond Ellen Bijsterbosch dat het moet doorgaan. Maar is er een meerderheid in de raad die wil leren van het Nieuw Zeelandse model en op zoek wil naar een oplossing die veilig is voor alle betrokkenen, sekswerkers en omwonenden? Dus alleen een nieuwe prostitutiezone als bewoners er als samenwerkende partij in mee kunnen doen? Tijdens het podiumgesprek staken veel bewoners een ‘hand uit’. Gaan onze politici de patstelling doorbreken en de uitgestoken hand ook vastpakken?

Gert Dijkstra,
StadspodiumUtrecht

Lees hier het volledige verslag van het Podiumgesprek van 29 mei.
Of bekijk de reportage op RTV Utrecht/Ustad
Meer achtergrondinformatie lees je in het Kennisdossier

Ook UindeWijk Overvecht maakte een reportage:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.