Podiumgesprek 29 mei: Nieuwe prostitutiezone in Overvecht – Onvermijdelijk of onmogelijk?

8 april 2019 – In 2013 sloten de ramen van de sekswerkers aan Het Zandpad in Overvecht. De gemeente is daarna op zoek gegaan naar een nieuwe en veilige locatie voor een prostitutiezone in Utrecht. Alle alternatieve locaties zijn afgevallen en opnieuw kwam de gemeente uit bij een locatie nabij het voormalige Zandpad, direct tegenover de nieuwe woonbuurt in het Antoniuskwartier en vlakbij de Aboe Daoedschool. Bewoners, school en de wijkraad begrijpen niet waarom een nieuw te starten seksbedrijf middenin een woonwijk moet liggen. Enkele bewoners zijn een petitie gestart waarin zij de gemeente vragen dit niet te doen – zeker niet in een wijk als Overvecht – en om opnieuw op zoek te gaan naar een andere locatie.

Onvermijdelijk of onmogelijk?
Is een nieuwe prostitutiezone in de stad onvermijdelijk? Omdat alleen dan sekswerkers schoon en veilig kunnen werken? En moet een nieuwe prostitutiezone grootschalig zijn, zoals nu beoogd aan Het Nieuwe Zandpad in Overvecht – met 162 ramen – omdat je alleen dan de overlast kunt beperken en beheersen?
Of is een nieuwe prostitutiezone onmogelijk? Omdat een seksbedrijf niet past bij een woonwijk en een schoolplein? En niet nodig omdat seksbedrijven steeds meer via het internet werken?

Moedig doorzetten of toch stoppen!
Terwijl bijna overal in Nederland seksbedrijven worden gesloten – in 15 jaar tijd is het aantal vergunningen meer dan gehalveerd – wil de gemeente Utrecht een nieuw seksbedrijf realiseren, middenin de meest kwetsbare wijk van de stad. Dan zijn er of hele goede redenen voor of er is sprake van een vergissing!

Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 29 mei 2019. Over vragen als:

 • Kan je anno 2019 nog wel een nieuwe prostitutiezone starten in een woonwijk?
 • Met hoeveel sekswerkers is een prostitutiezone nog beheersbaar en veilig en tegelijkertijd ook acceptabel voor de (woon)omgeving?
 • Moet de gemeente Utrecht nog wel zorgen voor nieuwe veilige plekken voor sekswerkers of is dat niet meer nodig als we weten dat landelijk het aantal vergunningen voor offline seksbedrijven in 15 jaar tijd is gehalveerd?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Je bent van harte welkom op woensdagavond 29 mei vanaf 19:00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef.
Je kunt ook mee discussiëren via Facebook of Twitter.  We beginnen om 19:45 en sluiten af om 21:30 uur. Voorafgaand aan het gesprek kun je ter plekke ook mee eten bij Resto VanHarte. Dan wel graag je daar apart voor aanmelden, via https://reserveren.restovanharte.nl/
Voor degenen die niet kunnen komen: bij UStad is maandagavond 3 juni een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.

Meld je aan!

   

  Je naam (verplicht)

  Je emailadres (verplicht)

   

  JA, ik wil de uitnodigingen voor de Podiumgesprekken blijven ontvangen.JA, ik wil de uitnodigingen blijven ontvangen en ook tussentijds op de hoogte blijven van de uitkomsten van de Podiumgesprekken.NEE, ik wil niets meer ontvangen, ook geen uitnodiging voor een Podiumgesprek.

  2 thoughts on “Podiumgesprek 29 mei: Nieuwe prostitutiezone in Overvecht – Onvermijdelijk of onmogelijk?

  1. Waarschijnlijk willen wij een item hiervan maken voor U in de wijk Overvecht. Zijn wij welkom.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.