Stadskaravaan ‘Discriminatie verdient aandacht’ stopt voortijdig!

29 juli 2022 – Het is nog niet zo heel lang geleden dat wij hier op onze website een oproep deden voor een aanjager/coördinator voor de Utrechtse karavaan ‘Discriminatie verdient aandacht’. Iemand met (persoonlijke) ervaring rond het thema, die ook vindt dat discriminatie voortdurend aandacht verdient en daar zelf actief iets aan wil doen! De betreffende persoon zou samenwerken met Natascha van Weezel (auteur, filmmaker, columist/journalist) en Jasmyn Mazloum (productie, pr en communicatie), die op dat moment mede het kernteam vormden, en de karavaan zou langs gaan bij onder andere buurtorganisaties, scholen, bedrijven, instanties, buurthuizen, kerken, moskeeën en sportverenigingen. Overal waar men zich afvraagt: ‘doen wij wel genoeg tegen discriminatie, pesten, buitensluiten, ongelijk behandelen?’ De karavaan zou zichtbaar worden in de (lokale) media en op straat, bijvoorbeeld met grote aansprekende posters. Bij elk gesprek zouden verhalen gedeeld en opgehaald worden én er zou worden gekeken en nagegaan wat er anders kan en moet. Maar dat liep anders!

Net op het moment dat een begin zou worden gemaakt met het vormgeven van de karavaan (opzet eigen website, opbouw gesprekken, planning logistiek, uitwerken van een postercampagne) brak in maart 2020 corona uit. Enkele maanden werd overwogen of de karavaan online kon worden gestart, maar dat werd als eventuele optie niet effectief genoeg ingeschat en daarom uiteindelijk afgeblazen. Het gezamenlijke gesprek over discriminatie vraagt om het ‘delen van energie’, het met elkaar in één ruimte kunnen zien en voelen van elkaars reactie op een persoonlijk gedeeld verhaal. De werkzaamheden werden stilgelegd en dat herhaalde zich in 2021 twee keer opnieuw. Telkens werd overwogen of er niet toch mogelijkheden waren om toch te starten, maar het bij elkaar brengen van een groep mensen van 20 tot 50 personen bleef voortdurend onzeker of onmogelijk. Na een try-out bijeenkomst in oktober 2021 (corona leek over zijn hoogtepunt heen) bleek dat door allerlei omstandigheden een goede start er helaas niet in zat en vielen ook teamleden uit!

In 2022 werd nog gekeken of er een nieuw kernteam kon worden samengesteld, maar daarbij bleek het aanbod beschikbare en/of geschikte kandidaten niet voldoende. Het betekent dat het initiatief wordt gestaakt en afgerond en het nog beschikbare budget wordt teruggestort op de rekeningen van de drie afzonderlijke financiers. Vanzelfsprekend blijft de hoop bestaan dat er mensen geïnspireerd zijn geraakt om in de nabije toekomst mogelijk toch nog eens een dergelijke karavaan aan ‘te durven’ en met nieuwe energie op te starten. De stad heeft het nodig, nu nog meer dan ooit: duurzame aandacht in het bestrijden van discriminatie en het gesprek daarover!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.