StadspodiumUtrecht op Stadhuisbrug op Dag van de Democratie

13 september 2015

Op de Dag van de Democratie, op zondag 12 september 2015, waren we als StadsPodiumUtrecht aanwezig op de Stadhuisbrug. Dit keer in gesprek met het winkelende publiek. Tussendoor muziek van Saxofoonkwartet Blovi. Met de vragen zichtbaar voor de Utrechters op een scherm.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA        KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De eerste vraag die wij de Utrechters daar stelden was: “Alle Utrechters moeten de burgemeester zelf kunnen kiezen“. De burgemeester zelf stemde voor. Een nieuwtje?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA      KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Iedereen die wij vroegen kon een ja stem of neen stem uitbrengen, dit door een democratieknuffel in de ja of neen box te stoppen. En wat bleek? Een grote meerderheid van de gevraagde Utrechters wil dat wij zelf de burgemeester kunnen kiezen. Mits ….. er een keus is. Dus niet zoals destijds in 2007 toen de stad kon kiezen tussen twee kandidaten, beide van de PvdA.

De volgende vraag aan de Utrechters luidde: “De 20 miljoen euro gift van de gemeente aan FC Utrecht had beter in de stad zelf gestoken kunnen worden“. Afgelopen zomer heeft de gemeente namelijk besloten haar lening aan de voetbalclub van 25 miljoen euro te verkopen aan de Rabobank met in totaal een verlies voor de gemeente van circa 20 miljoen euro. Had dat niet beter in werkgelegenheid of cultuur voor de hele stad gebruikt kunnen worden? Een meerderheid van de Utrechters vond van wel tijdens de Dag van de Democtratie, daar op de stadhuisbrug. Diverse Utrechters vonden daarentegen dat we trots moeten zijn op ons FC Utrecht, ook al betekent het een gift van 1.000 euro per supporter; dit bij 20.000 bezoekers in het stadion.

Ten slotte konden de winkelende Utrechters reageren op de actuele vraag: “Utrecht moet nu minimaal 1.000 extra vluchtelingen opnemen“. Die vraag maakte de meeste emotie los onder de mensen op straat. De meesten vonden van wel. Het is onze plicht, je kunt ze niet laten staan, we zijn er zelf mede schuldig aan, wat zou je er van vinden als je er zelf tussen stond? Maar tegelijkertijd waren er Utrechters die een tegengeluid lieten horen. De andere kant lezen we niet in de krant werd gezegd, juist in de stad hebben we geen ruimte, beter is het platteland, we moeten in Syrië zelf ingrijpen en er voor zorgen dat mensen daar kunnen blijven.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA       KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA      KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Met dank aan iedereen die mee deed. Het leverde een interessante middag op en veel vragen om meerdere Podiumavonden mee te voeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.