Terugblik Podiumgesprek 12 december: Moet de gemeente iets doen aan segregatie op de Utrechtse basisscholen?

14 december 2018 – Tijdens het Podiumgesprek afgelopen 12 december bleek de stad zeer verdeeld over de vraag wat te doen met de toenemende segregatie op Utrechtse basisscholen. Als we vinden dat kinderen alleen leren van andere culturen en ‘anders zijn’ als ze die tegenkomen in de klas dan moeten we wel iets doen. Dat doet Utrecht nu niet, maar het kan wel.

Moeten we iets doen?
Feit is dat de segregatie op basisscholen in Utrecht groot is, vooral naar inkomen van de ouders. Niet iedereen vindt segregatie een slechte zaak. Ömer Sanli van DENK: ‘Wij vinden het niet erg dat er gesegregeerde scholen zijn, er moet keuzevrijheid voor de ouders zijn.’ Op het Podiumgesprek was 32 procent het daarmee eens. De identiteit van een school, pedagogisch of religieus, vonden zij belangrijker dan streven naar gemengde scholen. Voor Saskia Söller, docent op een ‘volledig zwarte school’ betekent dit bijvoorbeeld dat zij niet echt vrij is om te vertellen dat ze een vriendin heeft. Verschil in seksuele geaardheid is een zeer gevoelig onderwerp op deze school en wordt door de leerlingen (en/of hun ouders) als schokkend ervaren.

Kunnen we iets doen?
Jazeker, zei Guido Walraven, voormalig coördinator Kenniscentrum Gemengde Scholen. ‘Met een centraal aanmeldsysteem en voorrang voor kinderen uit de buurt, het ondersteunen van ouderinitiatieven en goede voorlichting’ kan de gemeente goed sturen op gemengde scholen. Eén van die ouderinitiatieven beaamde dat. Pieter-Jan Tacken had met een groep ‘hoger opgeleide witte’ ouders destijds in 2010 van De Klimroos een meer gemengde basisschool kunnen maken. Het gemengde karakter van die school is inmiddels verdwenen. De gemeente ondersteunt dit soort initiatieven niet meer sinds 2014. In de stemronde hierover vond 75% van de aanwezigen dat ‘wethouder en schooldirecties actief moeten gaan sturen op gemengde scholen.’

Gaan we iets doen?
Hester Assen, raadslid PvdA: ‘Tot nu toe worden er lokaal geen initiatieven genomen om segregatie tegen te gaan. Het is een politieke keuze om maatregelen te nemen, zoals die tot 2014 ook werden genomen, ik wil die keuze wel maken.’ De aanwezige coalitiepartijen, GroenLinks en D66, leken dat nog niet direct te willen omarmen. Zoals een deelnemer aan het Podiumgesprek het formuleerde: ‘nu beoordelen we scholen alleen op de leerprestaties van kinderen, de cito toetsen. Moeten we scholen niet ook gaan beoordelen op de ontwikkeling van leerlingen als burgers van de toekomst?’
Na vier jaar geen gesprek en geen actie is het de hoogste tijd voor gemeente en schooldirecties om hier iets van te vinden.

Lees hier het uitgebreide verslag van het podiumgesprek.
U-Stad op RTV Utrecht maakte weer opnamen. Bekijk hier de uitzending


Deze week verscheen het rapport ‘Hoofdlijnen van Stand van educatief Nederland’ van de Onderwijsraad, waaruit ook blijkt dat de segregatie op scholen toeneemt:
NOS.nl 14 dec.: Onderwijsraad: segregatie op scholen neemt toe
Volkskrant 14 dec.: Segregatie in onderwijs: de klas is een bubbel van gelijke zielen

One thought on “Terugblik Podiumgesprek 12 december: Moet de gemeente iets doen aan segregatie op de Utrechtse basisscholen?

  1. Wat een drama. D66 en GLzien geen enkel probleem in de onomkeerbare tweedeling waarvoor we nu in het onderwijs de basis leggen is triest. Witte ouders bakfietsen nog altijd graag kilometers hun gezellige multiculturele wijk uit om hun kinderen naar een roomblanke school te brengen. In Overvecht en Kanaleneiland is de segregatie al voltooid; niet alleen de scholen, ook de buurten zijn naar kleur en inkomen gescheiden. Een enorm probleem waaraan een kleine groep ouders in Lombok al sinds het begin van deze eeuw iets probeert te doen, maar waar geen politieke partij haar vingers durft te branden. Wat dat betreft is een partij eerlijk; DENK is voor segregatie, dat verrast niemand. Partijen die de kloof in Utrecht niet nog groter willen laten worden moeten nu handelen. Het gebrek aan daadkracht en visie is stuitend. Onderwijsbesturen kijken liever de andere kant op en dragen niet bij aan een oplossing. Hoe leg je dit beleid over 25 jaar uit?
    Iedereen die hier beleidsmatig verantwoordelijk voor is of is geweest moet zich schamen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.