Terugblik podiumgesprek 21 november: Wél meepraten en doen, niet beslissen!

30 november 2018

Vernieuwen buurtparticipatie begint bij bewoners

GroenLinks lijkt om: de wijkraad moet blijven. En wethouder Maarten van Ooijen is duidelijk: voor het vernieuwen van de participatie in de stad ontvangt hij graag voorstellen van bewoners, samen met professionals. Zo bleek tijdens het Podiumgesprek ‘Wel meepraten en doen, niet beslissen’ op 21 november jl.

In het Coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en ChristenUnie was te lezen: ‘We zoeken nieuwe vormen om mensen te betrekken, zodat nog meer Utrechters kunnen meedenken en meebeslissen over onderwerpen die hen aangaan.’ Echter, de vernieuwing van de participatie begon slecht omdat de wethouders het adviseren door bewoners in de wijkraden wilden afschaffen.

Fred Dekkers, gemeenteraadslid en woordvoerder participatie voor GroenLinks, gaf aan dat ‘wijkraden afschaffen geen optie is en we samen met hen op zoek moeten naar hoe het beter kan.’ Zo stond het nog niet in het coalitieakkoord. Sandra Jacobs, actief bij Wijkraad Zuidwest, liet namens de wijkraden weten samen graag de vernieuwing aan te willen gaan, maar wel ‘met behoud van het adviesrecht van wijkraden. Het is namelijk belangrijk om in de stad je eigen tegenspraak te organiseren. En laat buurtbewoners weten wat er met hun adviezen wordt gedaan, anders haakt men af’.

Moeten bewoners mee kunnen beslissen? Maar liefst 93% van de aanwezigen op het Podiumgesprek vond dat niet alleen de gekozen gemeenteraad mag beslissen over de buurt. Laat ook wijkbewoners meebeslissen, was de boodschap. En laat de bewoners – als ervarings- en buurtdeskundigen – meer zelf doen, ook deels betaald, vonden Anja van der Aa en Anita de Rooij, beiden actief in buurtinitiatieven. Wethouder Maarten van Ooijen vroeg begrip voor het feit dat dit bedreigend is voor het werk dat nu door professionals wordt gedaan. Tegelijkertijd was hij het er mee eens dat het initiatief voor vernieuwing van participatie bij de bewoners ligt, samen met professionals. ‘Ik ontvang graag de voorstellen’.

De belangrijkste conclusie van het Podiumgesprek was dat de buurt en de politiek niet zonder elkaar kunnen in het vernieuwen van het meepraten en meedoen in de stad.

Lees hier het uitgebreide verslag van dit podiumgesprek.

RTV Utrecht
Elk podiumgesprek wordt door RTV Utrecht opgenomen en uitgezonden. Bekijk hier de uitzending met een samenvatting van het podiumgesprek van 21 november.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.