Podiumgesprek 12 december: Tweedeling Utrechtse basisscholen

25 november 2018

Vreedzaam opvoeden of beter mengen?

De tweedeling op de Utrechtse basisscholen neemt toe. Steeds minder vaak zitten kinderen van rijkere ouders in de klas met kinderen van armere ouders. Rijkere ouders sturen hun kind steeds vaker naar de goed aangeschreven school enkele kilometers verderop in plaats van naar de buurtschool om de hoek. De gemengde school verdwijnt uit de stad! Ook omdat veel ouders graag willen dat hun kinderen naar een school gaan waar ze kunnen leren in een omgeving die lijkt op thuis. Zo leren ze wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Zoals bij de hindoestaanse Shri Krishna school in De Meern en recent in Leidsche Rijn met de komst van de islamitische Al Arqam basisschool. Daarmee verdween wel per direct het gemengde karakter van de naast liggende openbare school De Klimroos. Toch zijn er nog steeds ouders en docenten die bewust kiezen voor een gemengde school. Omdat een kind dan direct kan leren van andere culturen. Dat bevordert de integratie later en creëert het respect voor anders denken en anders zijn.

Vreedzaam opvoeden of beter mengen?
Utrecht investeert nu veel in de ‘Vreedzame school’ met lesmateriaal over hoe anderen te respecteren. Maar kun je leren omgaan met kinderen die anders zijn of opgroeien in een andere cultuur als die niet op jouw school zitten? Een kleine 10 jaar terug was Utrecht nog als ‘koplopergemeente’ actief bezig met het promoten van de ‘Gemengde school’. Dat is in 2014 abrupt gestopt. Ondertussen neemt in onze stad de segregatie naar inkomen toe en neemt de tolerantie af. Is dat genoeg reden om opnieuw te investeren in gemengde basisscholen? Of moeten we de keuzes van ouders accepteren, en daarmee ook een verdere groei van bijzondere scholen, pedagogisch en religieus?

Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 12 december 2018. Over vragen als:

  • Is een toenemende segregatie (vooral naar inkomen) en een afnemende tolerantie op de Utrechtse basisscholen genoeg reden om als gemeente en schoolbesturen – samen met ouders en docenten – na te gaan wat nu extra of anders nodig is in de stad?
  • Kun je kinderen op een basisschool met het aanbieden van ‘vreedzaam’ lesmateriaal voldoende leren om kinderen die anders zijn te respecteren (in plaats van te pesten) of is toch meer nodig?
  • Is een toename van bijzondere scholen (pedagogisch of religieus) wenselijk in Utrecht of moeten we het ontmoedigen en inzetten op meer gemengde scholen?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Je bent van harte welkom op woensdagavond 12 december vanaf 19:00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef.

We beginnen om 19:45 en sluiten af om 21:30 uur. Voorafgaand aan het gesprek kun je ter plekke ook mee eten bij Resto VanHarte. Dan wel graag je daar apart voor aanmelden, via https://reserveren.restovanharte.nl/  Voor degenen die niet kunnen komen: Bij UStad is maandagavond 17 december een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.


Meld je aan!

     

    Je naam (verplicht)

    Je emailadres (verplicht)

     

    JA, ik wil de uitnodigingen voor de Podiumgesprekken blijven ontvangen.JA, ik wil de uitnodigingen blijven ontvangen en ook tussentijds op de hoogte blijven van de uitkomsten van de Podiumgesprekken.NEE, ik wil niets meer ontvangen, ook geen uitnodiging voor een Podiumgesprek.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.