21 november Podiumgesprek over particatie – een voorbeeld

2 november 2018

In Utrecht willen de nieuwe wethouders van de stad de participatie vernieuwen. Hoe is nog onbekend, maar wethouder Anke Klein is alvast begonnen met het bezuinigen op de wijkraden. De Utrechtse wijkraden – waarin bewoners (on)gevraagd de gemeente adviseren over hoe het nog beter kan in de eigen wijk – verliezen op korte termijn het complete budget wat zij hadden voor wijkraadplegingen.  Dat was nu juist het instrument waarmee de wijkraden konden achterhalen wat de bewoners in de eigen wijkwel of niet graag zouden wilden.
In Groningen kiezen ze voor een compleet andere aanpak. Daar wordt de wijkraad niet gekort, maar is één van de wijkraden vernieuwd tot een Coöperatieve Wijkraad. Het gaat om de Oosterparkwijk, waar sinds een jaar enkele gekozen gemeenteraadsleden – samen met enkele (ingelote) buurtbewoners – in een wijkraad zelf besluiten neemt over het buurtbudget. Lees hier meer over het Groningse voorbeeld.
Is dit een voorbeeld om van te leren of zelfs in Utrecht uit te proberen?
Wil je daarover meedenken en praten kom dan ook naar het Podiumgesprek ‘Wel meepraten en doen, niet meebeslissen’ op 21 november a.s.
Aanmelden kan hier: https://stadspodiumutrecht.nl/21-november-2018-wel-meepraten-en-doen-niet-beslissen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.