16 februari 2018
Anoniem solliciteren wordt niet verplicht gesteld bij de gemeente Utrecht. Dit blijkt uit een raadsbrief die wethouder Kees Geldof (VVD) aan de Utrechtse gemeenteraad heeft gestuurd. Volgens de wethouder blijkt uit een proef dat anoniem solliciteren niet leidt tot het aannemen van meer mensen met een niet-westerse achtergrond.
Naar aanleiding van Podiumboks ‘Allochtoon en werkloos’ in juni 2015 startte de gemeente Utrecht een pilot met anoniem sollicteren, waarin gegevens zoals naam, leeftijd, burgerlijke staat en geslacht uit de brieven en cv’s worden gehaald alvorens die naar de sollicitatiecommissie gaan. In 2016 en 2017 werd er bij 62 vacatures gebruik gemaakt van deze methode. De hoop was dat er zo meer mensen met en niet-westerse achtergrond zouden solliciteren en dat onbewuste discriminatie bij selectiecommissies voorkomen zou worden.
De proef heeft echter niet het verwachte resultaat opgeleverd, zo blijkt uit de brief van Geldof. Met 11% was het aandeel sollicitanten met een niet-westerse achtergrond niet significant hoger dan in 2015. Volgens Geldof heeft de proef er wel toe geleid dat er meer aandacht is voor het onderwerp diversiteit.
Meer diversiteit
Bouchra Dibi is raadslid voor de PvdA in Utrecht en steunde de proef voor anoniem solliciteren. Zij vindt dat anoniem solliciteren maar een klein deel van de oplossing is. ‘Er moet meer gebeuren om arbeidsdiscriminatie op te lossen. Het doel is uiteindelijk om diverser te worden. Dat kan door het anoniem solliciteren te benoemen in een vacaturetekst, maar belangrijker is dat sollicitatiecommissies meer divers worden. Op dit moment zijn deze commissies vaak meer een afspiegeling van het bedrijf dan van de samenleving, en die commissies selecteren vaak mensen die op henzelf lijken.’
Via netwerken mensen uitnodigen
Ook Anne-Marijke Podt van D66 denkt dat er andere mogelijkheden zijn om discriminatie tijdens de sollicitatieprocedure te voorkomen. ‘Anoniem solliciteren is geen doel op zich, er zijn ook andere mogelijkheden. We gaan na de verkiezingen op zoek naar betere manieren. We hebben van deze onderzoeken geleerd; de situatie is nog niet optimaal maar we gaan zeker voorstellen om naast anoniem solliciteren andere mogelijke instrumenten in te zetten, zoals via netwerken mensen uitnodigen te solliciteren.’
De brief van wethouder Geldof wordt na de verkiezingen van 21 maart in de gemeenteraad besproken.