Oproep om het debat terug te brengen in de stad

8 november 2022 – Het was een recente publicatie van Trude Maas (voorzitter van de Utrecht Development Board) over de verdwenen debatcultuur in Utrecht (https://www.utrechtdb.nl/debat-kom-terug-in-utrecht.html) waarin zij organisaties, clubs en initiatieven oproept om het debat terug te brengen in hun programma. Met Amsterdam als aansprekend voorbeeld van bestaande debatcultuur! ‘Debat, kom terug in Utrecht!’ luidt haar oproept. Een terechte oproep en dat is precies waar ook StadspodiumUtrecht zich al sinds 2015 voor inzet.


In Amsterdam zijn het onder andere Pakhuis de Zwijger, De Rode Hoed en De Balie die het debat volop aanjagen, organiseren en levend houden, stelt Trude Maas terecht. In Utrecht waren het ooit debatcentra als Tumult, Limes030 (kortstondig in de Kargadoor) en anno 2022 nog steeds AORTA voor discussies en debat over stedelijke ontwikkeling en architectuur. Niet allemaal hielden ze dus stand, terwijl Utrecht volgens Maas tot zo’n 25 jaar geleden werd gezien als ‘debat- stad’ en veel debatten voldoende sponsors kregen. Jammer, stelt ze in haar betoog, ‘want er zijn anno nu genoeg onderwerpen die de Utrechters bezig houden. Op social media komen ze langs: hoe moet de stad groeien, wel of geen windmolens in Rijnenburg, de kracht van coöperaties in de energie transitie, wel of geen verbreding A27, wonen voor iedereen, kansenongelijkheid terugdringen. Noem maar op.’

Het politieke debat lijkt volgens Maas steeds meer op afstand van de stad en haar inwoners te worden gevoerd. ‘De in de jaren ’70 door de jeugd bevochten ‘inspraak’ en ‘participatie’ passen niet meer bij de huidige tijd en het moderne publiek. De vraag is of de stad nog weet waar de gemeenteraad over discussieert en vooral, waarop gemeentelijke keuzes nou precies gebaseerd zijn.’ En de rol van de lokale media op dat gebied blijft doorgaans eigenlijk ook een beetje steken in die van doorgeefluik van nieuwtjes, maar zelden als journalistiek medium dat op zoek gaat naar achterliggende verhalen en onderliggende motieven. Maas verwijst naar ZIMIHC, verbonden aan StadspodiumUtrecht, en Krachstation op Kanaleneiland die ook wel inhoudelijke gesprekken neerzetten in hun locaties. Maar, stelt Maas, een bundeling van krachten zou meer mogelijk maken bij het organiseren van gesprekken, discussie en debatten die er toe doen.

Ook Tessa Hagen, lange tijd als programmeur betrokken bij Kennis en Debat in TivoliVredenburg, pleit in een bijdrage op de website van de UDB voor praten en discussiëren over Utrecht, de groei van de stad de groei van de stad, de energietransitie, de drukte op stoepen en fietspaden, ruimte voor bewegen, gesloten winkels in buitenwijken en het centrum, het tegengaan van een dreigende drugscultuur. Hagen: ‘Je wil debatten maken voor een algemeen publiek. Maar de teleurstelling slaat toe, als je niet boven de 50 mensen in de zaal uitkomt met vooral beroepshalve geïnteresseerden, die toch al vakmatig bekend zijn met dilemma’s en oplossingen. Professionals zijn belangstellend, gewone mensen blijven weg. […] Je moet succesformules zoeken voor goede stedelijke debatten. Je zou elke maand tenminste acht tot tien dingen moeten organiseren, waarbij een aantal met grote namen en daarnaast debatten met een eigen signatuur, mogelijk met partners. Voor een debat heb je redactiekracht nodig, om onderzoek te doen, te speuren naar een evenwichtig programma. Een éénpitter zoals ik de afgelopen jaren was, schiet dan tekort. ‘

Een duidelijke oproep dus voor meer mogelijkheden, ook financieel. In haar betoog noemt Maas, net als wij eerder deden, een aantal actuele thema’s en onderwerpen waar een goed zou kunnen bijdragen aan een breder inzicht in de kwestie of de problematiek die speelt en mogelijk zelfs aan een bredere discussie. Ook zij is van mening dat de stad baat heeft bij een indringend en voortdurend onderling gesprek. Fijn dus dat er een bredere behoefte bestaat aan waar ook StadspodiumUtrecht zich voor inzet. Dat ook wij bij die inzet best hulp kunnen gebruiken spreekt voor zich en daarom proberen we momenteel een nieuw, enthousiast  en gedreven team te vormen omdat eerder betrokken teamleden door werk, drukte of andere omstandigheden zijn weggevallen. En ook (nieuwe) sponsors zijn natuurlijk van harte welkom! Iedere bijdrage helpt ons bij het verwezenlijken van onze missie om door het aanwakkeren, organiseren en faciliteren van gesprekken en debatten een bijdrage te leveren aan het verbreden en verdiepen van de lokale democratie. Bedankt vast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.