Podiumgesprek: Utrechts vastgoed in de verkoop

22 mei 2018

De voormalige gevangenis aan het Wolvenplein wordt mogelijk dit jaar verkocht en krijgt dan een nieuwe eigenaar en bestemming. Wie bepaalt de bestemming en het gebruik van het gebied: eigenaren en projectontwikkelaars of de bewoners van de stad?

Sinds de sluiting van de gevangenis in 2014 is het gebied aan het Wolvenplein tijdelijk in gebruik bij Utrechters die er werken en soms ook dichtbij wonen. Als de voormalige gevangenis dit jaar wordt verkocht aan een nieuwe eigenaar zal dit grote invloed hebben op de rol die deze plek in de stad gaat spelen.

De gemeente Utrecht lijkt het besluit over de bestemming over te willen laten aan de markt. Maar bewonersverenigingen ‘Stadsdorp Wolvenburg’ en ‘De Witte Wolf’ willen graag dat de oude gevangenis plek biedt voor een brede groep Utrechters. Zij hebben het initiatief genomen om, samen met geïnteresseerde partijen, plannen te ontwikkelen voor een nieuwe bestemming, met een mix van woningen inclusief sociale huur, werkruimtes, een hotel en gemeenschappelijke ruimtes voor en van de buurt.

Aan wie is het om te bepalen wat de bestemming van deze locatie wordt? Is dat aan de eigenaren en projectontwikkelaars, of zouden Utrechters zelf een stem moeten hebben in dit verhaal? En hoe zit dat bij de verkoop van ander vastgoed in de stad? Wie bepaalt, en wie is de ‘baas’ van onze stad?

Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 27 juni 2018. Over vragen als:

  • Welke invloed moeten burgers kunnen hebben op de (her)ontwikkeling van belangrijke plekken in de stad?
  • Wanneer moet de gemeente wel of niet opkomen voor het belang van de buurt bij de herbestemming/ontwikkeling van een gebied of gebouw?
  • Wat betekent dit voor de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein? Moet de gemeente alsnog haar recht als eerste koper gebruiken, om het direct door te verkopen aan de partij die het beste rekening houdt met de belangen van de buurt?

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. U bent van harte welkom op woensdagavond 27 juni vanaf 19:00 uur in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Aanmelden kan hier. U kunt ook mee discussiëren via Facebook, Twitter, LinkedIn of onze website.

We beginnen om 19:30 en sluiten af om 21:15 uur. Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef. Voor degenen die niet kunnen komen, bij UStad is maandag 2 juli een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.

One thought on “Podiumgesprek: Utrechts vastgoed in de verkoop

  1. “Welke invloed moeten burgers kunnen hebben op de (her)ontwikkeling van belangrijke plekken in de stad?”

    Wat zijn belangrijke plekken? Plekken die naar een grote omgeving “uistralen”? Of plekken die voor de direct aanwonenden of gebruikers belangrijk zijn?

    Zullen we deze discussie omzeilen door te vragen:
    “Welke invloed moeten burgers kunnen hebben op de (her)ontwikkeling van plekken in de stad die hen aangaan?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.