Prostitutiezone Het Nieuwe Zandpad: raadsleden zoeken de bewoners op.

14 juli 2019 – Op 5 september 2019 zal er een schouw van het Nieuwe Zandpad plaatsvinden, op locatie. Daarbij krijgt burgerinitiatiefnemer Sofyan al Kandoussi de kans om ter plekke zijn bezwaren toe te lichten tijdens een Raadsinformatieavond op de prostitutiewerkplek. De komst van Het Nieuwe Zandpad houdt de gemoederen van verschillende Utrechtse bevolkingsgroepen al geruime tijd bezig. StadspodiumUtrecht organiseerde afgelopen 29 mei een Podiumgesprek waarin Utrechters met een uiteenlopende mening met elkaar in gesprek gingen. Na deze avond heeft in juni het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad een voorstel gedaan om de voorwaarden voor exploitanten te veranderen. Bij de start van de werkzaamheden zullen er 96 ramen beschikbaar zijn. Wanneer het goed gaat kan er worden uitgebreid, maar het zullen nooit meer dan 128 werkplekken voor raamprostituees worden (minder dan de 162 in een eerder bestemmingsplan).

De Raadsinformatieavond op locatie bestaat uit verschillende onderdelen. Vanaf het verzamelpunt bij de Marnixbrug volgt een rondleiding over het terrein waar in de toekomst de prostituees vanachter ramen hun klandizie kunnen verleiden. Er komt een parkeerterrein, met toe- en uitgang uitsluitend via het Zandpand, en de toekomstige klanten gaan te voet de prostitutiezone in. Een percentage van de werkplekken wordt toegewezen aan sekswerkers die hun klanten werven via het internet. Na de schouw wordt de bijeenkomst verplaatst naar ZIMIHC theater Stefanus aan de Braziliëdreef.

Op donderdag 11 juli heeft Al Kandoussi in het Stadhuis de raad tijdens een motiemoment een petitie aangeboden met daarop 4.000 handtekeningen. Hij heeft namens bewoners van Overvecht een burgerinitiatief ingediend, en eerder laten weten dat een legale industrie, wat prostitutie is, thuishoort op een industrieterrein. Na de zomer wordt een reactie van de gemeente verwacht.

Vooral bewoners van de wijken Overvecht, Zuilen en Ondiep zijn tegen de komst van een prostitutiezone op de vastgestelde locatie. Eén van hen is Suzanne Janse: ‘Wij hebben eerder namens alle buren een beroep gedaan op de Raad van State, dat is helaas niet gelukt. Ik ga wel naar deze schouw, ik wil horen wat de gemeente te zeggen heeft, maar ik ben sceptisch.’ Een deel van de bewoners in de omliggende wijken wil de prostitutiezone in de woonwijk wel accepteren mits er voldoende maatregelen worden getroffen voor de veiligheid van omwonenden.

Ook al is er voor Het Nieuwe Zandpad nog geen exploitant gevonden, het huidige college ziet toch toekomst voor de nieuwe prostitutiezone. Deze moet veiliger en overzichtelijker worden dan de in 2013 gesloten zone van seksboten in de Vecht, het oude Zandpad. Een sfeervolle omgeving volgens liefhebbers en goed te zien vanaf de Marnixbrug.
D’66 raadslid Ellen Bijsterbosch laat weten dat de Raadsinformatieavond op locatie vooral is bedoeld voor raadsleden om zich te laten informeren. Bijsterbosch: ‘Hoe de avond er precies uit zal zien is nog niet helemaal vastgesteld, er zal geen vooraf vastgestelde spreektijd zijn, we zullen eerder met elkaar in gesprek gaan; raadsleden en bewoners en andere belanghebbenden. De schouw is ook bedoeld om meneer Al Kandoussi, die het burgerinitiatief heeft ingediend, gelegenheid te geven zijn bezwaren ter plekke toe te lichten.’

Voorafgaand aan de Raadsinformatieavond, is er om 14:00 uur in het Stadhuis een technische bijeenkomst over het Nieuwe Zandpad. Genodigde experts zullen toelichting geven over het Nieuwe Zandpad, publiek mag hierbij aanwezig zijn als toehoorder.

Raadsinformatiebijeenkomst: donderdag 5 september 19:15 – 22:30 uur, in ZIMIHC theater Stefanus aan de Braziliëdreef 2. Voor de schouw verzamelen om 19:15 uur bij de Marnixbrug aan het Zandpad.
Bekijk de volledige agenda van de bijeenkomsten op deze dag over het Nieuwe Zandpad en bijbehorende stukken.

Anneke Kuhurima
StadspodiumUtrecht

Meer informatie:
Het nieuwe voorstel van B&W voor het Nieuwe Zandpad

AD/Utrechts Nieuwsblad:Utrecht past plan aan: Nieuwe Zandpad kleiner en met continu toezicht

DUIC: Gemeente gooit het over andere boeg: het Nieuwe Zandpad moet kleiner

DUIC: OM en politie niet gerust op veiligheid bij het Nieuwe Zandpad

Verslag van het Podiumgesprek op 29 mei over het Nieuwe Zandpad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.