Terugblik Podiumgesprek ‘Een streep door discriminatie’

30 april 2018

Bijna iedereen is het over één ding eens: er is genoeg gepraat over de aanpak van discriminatie, het is de hoogste tijd voor actie. Hoe en hoe hard deze acties moeten zijn, daarover zijn de meningen verdeeld.

Uit het Podiumgesprek “Gekleurd Utrecht niet welkom” van een jaar geleden blijkt dat er al één en ander gebeurt in de stad om discriminatie tegen te gaan, maar dat het niet genoeg is; de discriminatie blijft toenemen. Als vervolg hierop organiseerde Stadspodium Utrecht gedurende een jaar negen kleinere verdiepende bijeenkomsten door de hele stad over dit onderwerp. Op 11 april jl. spraken we opnieuw met elkaar om te kijken wat er meer of beter kan.

Als we gaan kijken naar de opbrengst van de kleinere Podiumgesprekken, wordt er emotioneel gereageerd op punt 3: je 200% inzetten om te laten zien dat er geen reden is om je te discrimineren. Vooral de jongeren in de zaal vinden het oneerlijk dat zij zich moeten bewijzen en extra hun best moeten doen, terwijl ze dezelfde kwaliteiten en kennis hebben als hun ‘witte’ klasgenoten. Zij geven aan dat ze al extra hun best doen, maar dat discriminatie in het hoofd van de ander zit, dus dat het helemaal geen zin heeft. Velen zijn het ermee eens dat je áltijd goed je best moet doen, maar dat iedereen dat moet doen.

Op de vraag of de gediscrimineerde aan zet is of de stad, wordt verdeeld gereageerd. Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat de stad (de gemeente, overheidsinstellingen, scholen etc) méér hun best moet gaan doen, sterker stelling moet nemen tegen discriminatie en dat het tijd is voor meer actie. De gediscrimineerde aan de andere kant moet zich altijd (blijven) melden, bij wie dan ook. Op de stelling dat degene die gediscrimineerd is éérst zelf actie moet ondernemen, is dan ook 80% het eens.

Hoe ‘de stad’ dan aan zet is, wordt in het volgende deel van de avond besproken met raadsleden van DENK en GroenLinks. Zij zijn het eens dat het tijd is voor actie; maar de aanpak van deze partijen loopt sterk uiteen. DENK is voor harde maatregelen, naming and shaming van organisaties die discrimineren en ‘loksollicitanten’. GroenLinks is voor onderzoeken wat de oorzaken zijn en samen tot een plan van aanpak komen. Uit geluiden uit de zaal blijkt dat de bezoekers dit niet concreet genoeg vinden. GroenLinks vraagt geduld te hebben zodat het stapje voor stapje aangepakt kan worden; dan kom je ook tot het einddoel. De zaal was duidelijk: 79% stemt eens op de stelling ‘Utrechtse aanpak tegen discriminatie is te slap en moet krachtiger’. De raadsleden hebben vele suggesties langs horen komen, dus genoeg opbrengsten om keuzes uit te maken.

Lees hier het volledige verslag van de avond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.