Pop-up gesprek: stageplekken om cirkel van uitsluiting te doorbreken

18 december 2017

Maatjesprojecten, taalcursussen, ontmoetingsplekken, samen een dialoog voeren én stageplekken beschikbaar stellen . Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die naar voren kwamen uit het pop-up gesprek ‘Gekleurd Utrecht (niet) welkom’ van 14 december. Volgens de deelnemers zullen deze initiatieven ervoor zorgen dat de onderlinge verbondenheid van Utrecht met én zonder een kleurtje wordt bevorderd.  

Persoonlijk meegemaakt

De avond werd na een gezamenlijk kopje soep afgetrapt door columnist Ali Amghar, die zijn persoonlijke verhaal over uitsluiting vertelde. Hierna werden de aanwezigen gevraagd bij zichzelf te rade te gaan naar aanleiding van twee stellingen: ‘Ik ben wel eens uitgesloten vanwege mijn kleur of mijn achtergrond’ en ‘Ik sluit weleens mensen uit omdat ze een andere kleur of achtergrond hebben dan de mijne’.

Twee vrouwen vertelden uitsluiting te hebben meegemaakt nadat hen persoonlijk daden werden aangerekend die door anderen waren gepleegd. Deze anderen waren van dezelfde afkomst als de vrouwen.  Een man liet weten dat hij zijn dochters liever niet alleen door Overvecht-Noord laat fietsen, hij is er zich bewust van dat hij op deze manier de jongens in Overvecht-Noord uitsluit van de categorie ‘veilige omgeving’.

Toegankelijke ontmoetingsplaatsen

Na de persoonlijke verhalen gingen de deelnemers onder leiding van gespreksleiders Yassine Beqqali van StadspodiumUtrecht en Patrick van der Hijden van de Openbare Bibliotheek Utrecht aan de slag met hun aanbevelingen. Dat deden ze op basis van drie vragen: ‘Met welk gedrag moeten we stoppen, met welke gedrag moeten we starten en met welk gedrag moeten we doorgaan?’ 

Waar Utrechters vooral mee door moeten gaan zijn maatjesprojecten, waarbij één op één contact met een gesettelde Utrechter en een nieuwkomer een basis zijn, om de nieuwe wereld die Nederland heet te leren kennen. Ook taalcursussen worden belangrijk gevonden om het onderlinge contact te bevorderen tussen autochtone Nederlanders en immigranten. En toegankelijke ontmoetingsplaatsen waar mensen van verschillend komaf elkaar, alsof in een huiskamer, kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Een belangrijk beroep wordt ook gedaan op het bedrijfsleven en de lokale overheid. Van hen wordt met klem gevraagd vooral jongeren van alle origine een stageplek te bieden om de cirkel van uitsluiting op zo jong mogelijke leeftijd te doorbreken.

Het volgende Podiumgesprek met als thema ‘Onveilige overlast: accepteren of aanpakken’ is op 21 februari 2018 in ZIMIHC Theater Stefanus in Overvecht. Wil je daarbij zijn? Kom dan vooral langs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *